ترامپ در صورت روی کار آمدن، چه وضعی را با سایر کشورها رقم خواهد زد؟/اضطراب یک بازگشت
به گزارش نادیاتور شمارش معکوس برای آنچه نوامبر 2024 (حوالی هشت ماه دیگر) در ایالات متحده آمریکا رخ خواهد داد خیلی وقت است که در سراسر جهان آغاز شده است. شصتمین انتخابات ریاست جمهوری آمریکا در شرایطی برگزار می شود که با کاندیداتوری رییس جمهور اسبق دونالد ترامپ هراسی در دل بسیاری از دولتها و ملتها افتاده است. این هراس اگر چه با توجه به سابقه تصمیمات او در دوران ریاست جمهوری و همچنین اظهار نظرات شاذ و نگران کننده اش غیرواقعی نیست اما ضریب فزاینده رسانه های جهانی در ترویج و تشدید آن غیرقابل انکار است. این مسیله آنجا که به پیوند عمیق میان فناوریهای دیجیتال و رسانه با جناح چپ جهانی که دمکرات ها بخشی از آن هستند توجه کنیم حادتر می شود و ما را به تحلیل های مستقل از فضای رسانه ای موجود رهنمون می کند.
با این وجود اما تغییر در رویکردهای سیاست خارجی امریکا با توجه دو قطبی دمکرات جمهوری خواه در نیروهای سیاسی ایالات متحده امری اجتناب ناپذیر است. البته برای ما به عنوان ایران، هر دو حزب به یک میزان خطرناک هستند. اگر چه دمکرات ها همواره از ابراز و اعمال تخاصم خود به نحو تند پرهیز دارند و این احتمالاً سبب کاهش تنش ها در مقیاس های بزرگ خواهد شد ولی اتفاقاً این مسیله به دلیل ظاهر فریبنده و قوه هاضمه نرم آنها به همان اندازه می تواند خطرناک باشد. اما اکنون وضع کمی بغرنج تر هم هست به نظر میرسد تغییر از دولت بایدن به دولت ترامپ به ویژه به دلیل شکاف عمیق بین مواضع سیاسی آنها و شرایط آشفته جهانی که این تغییر در بستر آن اتفاق می افتد بسیار قابل توجه خواهد بود.
در این سالها دولت بایدن تلاش کرد تا نقش آمریکا را برای دهه 2020 و پس از آن بازآفرینی کند او داشت تا ضمن حفظ درگیریها با دشمنان و نزدیکی به متحدان، ابرقدرتی را بسازد که در عین حال در مورد تجارت خودخواهانه تر در مورد امنیت اقتصادی محتاط تر و در مورد استقرار نیروهای نظامی گزینشی تر عمل کند.
اما با نزدیک شدن به انتخابات که بنابر پیش بینیها رقابت تنگاتنگی خواهد بود دولت ها در سراسر جهان در حال تدوین طرح های جایگزین برای آمریکای تحت مدیریت ترامپ هستند. در چنین شرایطی انجام تعهدات فراتر از سال 2024 توسط جو بایدن، از جمله راه حل دو دولتی در اسراییل و فلسطین دشوار خواهد بود. به نظر می رسد دوره دوم ریاست جمهوری ترامپ با دوره اول او متفاوت خواهد بود، هم از حیث آشفته تر بودن اوضاع جهان و هم از حیث کم تحمل تر بودن آقای ترامپ.
رفتارها، تصمیمات و اظهار نظرهای ترامپ به گونه ای است که به سادگی قابل پیش بینی و برنامه ریزی متناسب نیست. توضیح این که ترامپ با کشورها رابطه خطی دوستی – دشمنی و به تبع آن راهبرد حمایت جنگ را به صورت ساده برقرار نمی کند. متحدان او هر لحظه باید آماده قطع حمایت او باشند و دشمنان او ممکن است از سمت او پیشنهاد معامله دریافت کنند.
پیرامون متحدان، به نظر می رسد دو مولفه میزان موازنه تجاری و همچنین درصد تخصیص هزینه های دفاعی از تولید ناخالص داخلی برای ترامپ بسیار مهم است.
مطابق محاسبات در سال 2023 از میان 38 متحد آمریکا در سازمان پیمان آتلانتیک شمالی (ناتو) و آسیا آمریکا در 26 کشور کسری تجاری داشت و همان طور که در نمودار زیر مشخص است 26 کشور در سال گذشته کمتر از 2 درصد تولید ناخالص داخلی را برای دفاع هزینه کرده اند. این به این معنا است که در هر دو مولفه کلیدی مد نظر ترامپ اوضاع وخیم است.
در میان متحدان به نظر می رسد اوضاع برای تایوان و اوکراین وخیم تر است. از منظر ترامپ این کشورها مظنون به مفت خوری از ایالات متحده هستند. با توجه به وسعت تایوان، این کشور مازاد تجاری بزرگی با آمریکا دارد که بین ژانویه تا نوامبر 2023 بالغ بر 45 میلیارد دلار برآورد شده است. اگرچه این کشور هزینه های دفاعی خود را به 2٫5 درصد تولید ناخالص داخلی افزایش داده است اما همچنان به حضور نظامی گسترده آمریکا در آسیا برای جلوگیری از وقوع احتمالی تهاجم توسط چین نیازمند است. درباره اوکراین نیز اگر چه به نظر می رسد حمایت امریکا که مجموعاً کمتر از 10 درصد بودجه دفاعی سالانه اش است – پیش از هر چیز، به دلیل آسیب به روسیه به نفع خود آمریکا است، اما برخی تحلیلگران معتقدند ترامپ ممکن است جنگ را به عنوان تخلیه منابع آمریکا ببیند و سعی کند اوکراین را به سمت صلح با روسیه سوق دهد.
پیرامون دشمنان، بدون شک ایران چین، روسیه و کره شمالی در رده های نخست قرار دارند. به طور کلی به نظر می رسد سیاست ترامپ پیرامون دشمنان شامل تهدید برای کسب امتیازات و در کنار آن گشودگی مقطعی برای انجام معاملات تحول آفرین باشد. روسیه با توجه به تحسین ترامپ از پوتین می تواند منتظر دوستانه ترین رفتار باشد؛ اما در مورد چین با توجه به ناامیدی ترامپ از مذاکرات گذشته، انتظار تداوم خصومت متقابل در سیاست های هر دو کشور وجود دارد.
درباره ایران، محتمل ترین گزینه اعمال تحریم های تهاجمی علیه آن است. برخی معتقدند او ممکن است تلاش کند ایران و گروه های مقاومت منطقه را به یک توافق صلح منطقه ای بکشاند. این موضوع به ویژه پس از این که در سال 2020 دولت او موفق شد پیمان ابراهیم را بین اسراییل و چندین کشور عربی منعقد کند، قوت بیشتری پیدا می کند.
در مجموع اما تحلیلگران معتقدند به احتمال زیاد در دوران ریاست جمهوری ترامپ جهان شاهد فرسایش بیشتر قوانین جهانی، از تجارت گرفته تا حقوق بشر خواهد بود. فرسایشی که سازمان های جهانی به سختی خواهند توانست شکاف ناشی از آن را پر کنند و این برای کشورهای فقیر با نهادهای داخلی ضعیف مشکل ساز خواهد بود.
جهان منتظر است ببیند آیا نوامبر 2024 یک چالش جدید را به چالشهای موجود جهانی اضافه خواهد کرد یا خیر.
منبع: مجله کرانه
311311
آیا شما به دنبال کسب اطلاعات بیشتر در مورد "ترامپ در صورت روی کار آمدن، چه وضعی را با سایر کشورها رقم خواهد زد؟/اضطراب یک بازگشت" هستید؟ با کلیک بر روی عمومی، اگر به دنبال مطالب جالب و آموزنده هستید، ممکن است در این موضوع، مطالب مفید دیگری هم وجود داشته باشد. برای کشف آن ها، به دنبال دسته بندی های مرتبط بگردید. همچنین، ممکن است در این دسته بندی، سریال ها، فیلم ها، کتاب ها و مقالات مفیدی نیز برای شما قرار داشته باشند. بنابراین، همین حالا برای کشف دنیای جذاب و گسترده ی محتواهای مرتبط با "ترامپ در صورت روی کار آمدن، چه وضعی را با سایر کشورها رقم خواهد زد؟/اضطراب یک بازگشت"، کلیک کنید.