جنجال سریال جدید نرگس آبیار در یک مسجد تاریخی!

بر بخشی از دیوار آجری یکی از شبستان های شمال شرقی مسجد عتیق رنگ تیره پاشیده شده و رد وسایل صحنه سازی به صورت مشخص باقی مانده است. این بخش که ظاهراً در سریال نرگس آبیار برای بازسازی لوکیشن “بازار” مورد استفاده قرار گرفته اکنون بدون پاک سازی حرفه ای رها شده است!
به گفته برخی فعالان میراث فرهنگی فیلم برداری سریال «بامداد خمار» اوایل تابستان ۱۴۰۳ در مسجد جامع قزوین تا حدود آبان ماه ادامه داشته است. در زمان تصویربرداری مسجد به طور کامل در اختیار گروه تولید این سریال قرار داشته و برای مدتی در های آن فقط در زمان اقامه نماز با اعمال محدودیت هایی به روی نمازگزاران گشوده شده است. با وجود این پس از خروج عوامل سریال علاوه بر خسارت های به بار آمده ظاهراً هیچ اقدام فوری برای پاک سازی یا مرمت آسیب ها صورت نگرفته است. موضوعی که واکنش و نگرانی جمعی از فعالان و دوستداران میراث فرهنگی را برانگیخته است!
فیلم برداری با مجوز یا بدون مجوز؟
در پی پیگیری خبرنگار جماران در این باره معاونت فرهنگی وزارت میراث فرهنگی اعلام کرد: گروه تولید این سریال بدون دریافت مجوز رسمی از معاونت فرهنگی اداره کل روابط عمومی وزارت میراث فرهنگی که متولی صدور مجوز فیلم برداری برای تولید آثار هنری محسوب می شود در بنا های تاریخی اقدام به فیلم برداری در این مکان تاریخی کرده اند!
ستاره بنیادی در این باره به خبرنگار جماران گفت: هیچ مجوزی برای حضور عوامل سریال در این مسجد تاریخی در وزارتخانه صادر نشده است.
او افزود: در فهرستی که عوامل «سریال بامداد خمار» برای درخواست تصویربرداری از بنا ها ارائه کرده بودند فقط نام بنا هایی وجود داشت که از طریق صندوق احیا واگذار شده و در اختیار بخش خصوصی قرار داشتند. ما ضوابط حفاظتی را ابلاغ کردیم و بهره بردار مجوز تصویربرداری را تحت شرایطی به گروه اعطا می کند که ملزم به رعایت این پروتکل ها باشند.
او گفت: برای بنا هایی که تحت پوشش وزارتخانه باشند مجوز تصویربرداری از سوی وزارت داده نشده است. از طرفی پروتکل های لازم برای حفاظت از بنا های تاریخی به استان ها ابلاغ شده و اعلام گردیده که شما موظف به ابلاغ آن هستید. بهره بردار باید تحت شرایط مشخص نظارت مستقیم بر عملیات تصویربرداری داشته باشد.
این اظهارات در حالی مطرح شده که مسئولان استانی روایتی متفاوت تری از این موضوع دارند.
همچنین فرزانه فتحی مدیر روابط عمومی اداره کل میراث فرهنگی قزوین هم درباره فیلم برداری این گروه هنری بدون مجوز رسمی به جماران گفت: این موضوع درست نیست سریال از وزارتخانه و همچنین استان مجوز های لازم را برای تصویربرداری در مسجد جامع اخذ کرده است.
در واقع وزارت اجازه تصویربرداری را به استان واگذار کرده و با توجه به اینکه نهاد های مختلفی متولی مسجد جامع قزوین هستند این موضوع از سوی هیئت امنای مسجد اداره میراث فرهنگی و اداره اوقاف استان بررسی و مجوز های لازم به سریال اعطا شده است.
به گفته بعضی از فعالان میراث فرهنگی عوامل سریال «بامداد خمار» حدود چند ماه در این اثر باشکوه فیلمبرداری کرده اند و این در حالی است که بر اساس شواهد باقی مانده در نبود ناظر میراث فرهنگی این سازه کاندیدای ثبت جهانی کشور متحمل خسارت هایی شده است.
این سهل انگاری در حالی صورت گرفته که نوروز امسال به دلیل اعمال سیاست های سختگیرانه هیئت امنا ورود گردشگران به این بنای ارزشمند محدود شده بود!
همچنین از معاون میراث فرهنگی استان قزوین درخصوص نبود نظارت های لازم و آسیب های صورت گرفته توسط عوامل سریال بامداد خمار پرسیدیم که احسان نورانی گفت: به تازگی از این موضوع مطلع شدم و امروز همراه یگان حفاظت راهی مسجد جامع هستیم تا جوانب مختلف موضوع را بررسی کنیم.
پیش تر و در جریان تصویربرداری سریال «سووشون» به کارگردانی نرگس آبیار در باغ عفیف آباد و مسجد نصیرالملک نیز برخی خبرنگاران دوستداران و فعالان میراث فرهنگی با راه اندازی کارزاری نسبت به آسیب های این پروژه ابراز نگرانی کردند و خواستار توقف تولید آن در بنای تاریخی شدند. با این حال کارگردان این اثر که پیش از آغاز فیلم برداری دیداری با عزت الله ضرغامی وزیر وقت میراث فرهنگی داشت که ظاهرا پس از هماهنگی هایی تصویربرداری سریالش را در شیراز به پایان رساند.
به گزارش جماران؛ مسجد جامع قزوین که به اسم مسجد جامع عتیق و مسجد جامع کبیر هم شناخته می شود دی ماه سال ۱۳۱۰ در فهرست میراث ملی ایران ثبت شده و یکی از پنج مسجد بزرگ ایران است که به روایتی بر روی آتشکده ی ساسانی ساخته شده است.
این سازه در سال ۱۹۲ به دستور هارون الرشد بنا شده و از اولین مساجد چهار ایوانی کشورمان محسوب می شود و قدیمی ترین بخش آن متعلق به سده ی دوم اسلامی است.
مسجد جامع قزوین به دلیل معماری منحصر به فرد و ارزش های تاریخی در فهرست ثبت جهانی قرار دارد.
تصویربرداری یک سریال در این بنای تاریخی که اکنون با چالش های تازه ای روبه رو شده این در حالی رخ می دهد که سازمان وقت (وزارت) میراث فرهنگی از سال ۱۳۹۳ ساخت فیلم های سینمایی و سریال را در مکان های تاریخی ممنوع کرده است!
هر چند این قانون در چند سال اخیر به طور کامل مانع از حضور گروه های فیلم ساز در اماکن تاریخی نشده و از دوره وزارت عزت الله ضرغامی مسیر برای ورود گروه های هنری هموار و مسئولیت صدور مجوز به معاونت فرهنگی اداره کل روابط عمومی وزارت میراث فرهنگی سپرده شد.
آیا شما به دنبال کسب اطلاعات بیشتر در مورد "جنجال سریال جدید نرگس آبیار در یک مسجد تاریخی!" هستید؟ با کلیک بر روی فرهنگ و هنر، آیا به دنبال موضوعات مشابهی هستید؟ برای کشف محتواهای بیشتر، از منوی جستجو استفاده کنید. همچنین، ممکن است در این دسته بندی، سریال ها، فیلم ها، کتاب ها و مقالات مفیدی نیز برای شما قرار داشته باشند. بنابراین، همین حالا برای کشف دنیای جذاب و گسترده ی محتواهای مرتبط با "جنجال سریال جدید نرگس آبیار در یک مسجد تاریخی!"، کلیک کنید.