دولت آیت الله رییسی در حوزه دیپلماسی اقتصادی گام های مثبتی برداشت
نادیاتور/خراسان رضوی رییس کمیسیون توسعه صادرات اتاق خراسان رضوی گفت: دولت آیت الله رییسی در حوزه دیپلماسی اقتصادی گام های مثبتی برداشت.
حسین محمدیان در گفت وگو با نادیاتور ضمن تسلیت شهادت رییس جمهور و همراهان ایشان در حادثه سقوط بالگرد طی سخنانی به دستاوردهای دولت سیزدهم در حوزه اقتصادی اشاره کرد و گفت: قبل از دولت سیزدهم ایران با کشورهای اطراف از جمله کشورهای CIS شامل ارمنستان، آذربایجان، بلاروس، مولداوی، قزاقستان، قرقیزستان، روسیه، تاجیکستان و ازبکستان و کشورهایی همچون ترکمنستان و کشورهای حوزه خلیج فارس و عربستان روابط اقتصادی مناسبی نداشت اما تلاش های دولت سیزدهم منجر به این شد در زمینه دیپلماسی اقتصادی گشایش های جدیدی صورت بگیرد.
وی با اشاره به اینکه ظرف یکی دو سال گذشته شاهد افزایش حجم صادرات به کشورهایی که رییس دولت سیزدهم به آن ها سفر داشتند بودیم، اظهار کرد: پیوستن ایران به سازمان های منطقه ای بر یک و شانگهای هرچند اجرایی نشد اما پذیرفته شدن ایران در این سازمان ها و قرار گرفتن در جمع کشورهای عضو این سازمان های منطقه ای برای انجام مراودات در آینده موثر است که مهمترین دستاورد دولت شهید رییسی به شمار می رود و ما قدردان تلاش های ایشان همواره هستیم.
محمدیان با اشاره به اینکه دستاوردهای دولت سیزدهم در زمینه توسعه صادرات ارزشمند بوده است، افزود: مهمترین دستاورد و قدم مثبت دولت آیت ا… رییسی در حوزه صادرات، در حوزه دیپلماسی اقتصادی است.
وی ابراز کرد: صادرات استان خراسان رضوی به کشورهای CIS در دو سال اخیر رشد خوبی داشته است به طوری که با برخی کشورها در گذشته هیچ مراوداتی نداشته ایم و در حال حاضر انجام مراودات را آغاز کرده ایم.
رییس کمیسیون توسعه صادرات اتاق خراسان رضوی با اشاره به رشد قابل توجه صادرات خراسان رضوی به کشورهایی مثل افغانستان که در یکی دو سال اخیر با وجود حضور طالبان و شرایط خاص حاکم شده براین کشور و تنش های موجود، مراودات ما افزایش یافته است، تصریح کرد: در یک سال گذشته با توجه به انتصاب خوب نماینده ایران در افغانستان، اتفاقات خوبی در زمینه توسعه صادرات به این کشور رقم خورد و الان شرایط صادراتی ما به افغانستان نسبت به قبل رشد قابل توجهی داشت.
رشد 20 درصدی صادرات خراسان رضوی
محمدیان یادآور شد: با وجود منفی شدن 12 میلیارد دلاری تراز تجاری کشور در سال 1402، اما میزان صادرات در استان خراسان رضوی در سال 1402 بالغ بر 20 درصد رشد داشت.
وی با بیان اینکه مهمترین چالش امروز صادرکنندگان که مربوط به دولت سیزدهم نیست و در دولت های قبلی هم صادرکنندگان با آن دست به گریبان بوده اند، رفع تعهد ارزی است که همواره مورد تقاضا بوده است، گفت: پیمان سپاری ارزی همواره به عنوان یک ترمز برای صادرات عمل کرده و ما نتوانسته ایم ارز صادرکننده را به نرخ بازار بخریم لذا با این وجود قاعدتاً صادرات توجیه اقتصادی خود را ازدست داده است.
رییس کمیسیون توسعه صادرات اتاق خراسان رضوی پیشنهاد داد؛ صادرات واحدهای کوچک و متوسط را از صادرات واحدهای پتروشیمی و فلزات رنگی جدا کنیم زیرا واقعیت این است که واحدهای پتروشیمی و فلزات رنگی از رانت های دولتی استفاده می کنند و از خوراک و انرژیِ ارزان برخوردارند ولی واحدهای کوچک و متوسط از هیچ کدام از این موارد بهره مند نیستند و نمی توان با همان نگاهی که به آنها داریم که ارز خود را به نیما می آورند از واحدهای کوچک و متوسط بخواهیم ارزشان را به نیما بیاورند.
وی با ابراز تاسف از اینکه در سال های اخیر در موضوع تعهدات ارزی، همه واحدها با یک نگاه دیده شده اند که این اشکال جدی وجود دارد، گفت: پارسال حجم صادرات واحدهای کوچک و متوسط نهایتاً 9 میلیارد دلار بوده و در برابر صادرات 52 میلیارد دلاری واحدهای پتروشیمی و فلزات رنگی خیلی ناچیز است اما بالغ بر 70 درصد اشتغال را همین واحدهای کوچک انجام داده اند به طوری که حجم صادرات آنها کمتر اما اشتغالشان بیشتر بوده است.
محمدیان گفت: با این تفاسیر اگر بتوانیم این واحدهای کوچک و متوسط را از دیگر واحدها جدا کنیم و این ها اجازه داشته باشند با توجه به اینکه مواد اولیه شان را از بازار و با قیمت عرضه بازار می خرند ارز صادراتی شان را به همان قیمت روز بفروشند قاعدتاً می توانیم در توسعه صادرات، توسعه واحدهای کوچک و مخصوصاً در عملیاتی کردن شعار سال توفیق یابیم.
وی با بیان اینکه رهبر معظم انقلاب شعار سال را «جهش تولید، با مشارکت مردم» انتخاب کردند لذا برای تحقق این شعار توجه ویژه به واحدهای متوسط و کوچک تولیدی که با سرمایه بخش خصوصی فعالیت دارند ضروری است، خاطرنشان کرد: حمایت از تولید کنندگان بخش خصوصی در افزایش مشارکت مردم برای جهش تولید نقش بسزایی دارد که البته بانک مرکزی هم قول این را داده که از واحدهای کوچک و متوسط رفع تعهد ارزی کند.
به دنبال راهکار برای افزایش صادرات به افغانستان
رییس کمیسیون توسعه صادرات اتاق خراسان رضوی به موضوع صادرات به افغانستان اشاره و بر ضرورت یافتن راهکاری برای افزایش صادرات به افغانستان تاکید کرد.
وی گفت: با توجه به میزبانی ما از 8 میلیون افغانستانی در ایران شاهدیم آن هایی که در ایران کار می کنند، قرار است وجهی برای خانواده های خود منتقل کنند لذا وقتی صادرات ریالی را انجام می دهیم یعنی وجوه ریالی این خانواده ها را در ایران می گیریم و به خانواده های آن ها در افغانستان ارز پرداخت می کنیم و قاعدتاً ما از خروج ارز جلوگیری می کنیم به طوری که این خانواده یک بار ریال را به دلار تبدیل می کند و بعد دلار را در افغانستان تبدیل به افغانی می کند تا آنجا به خانواده اش بدهد که ما جلوی این کار را گرفته ایم و اینجا ریال به آنها پرداخت می کنیم و آنجا همکاران ما به آن ها و خانواده هایشان دلار پرداخت می کنند و عملاً با صادرات ریالی به افغانستان از خروج ارز جلوگیری می کنیم که این موضوع را در جلسات اخیر با بانک مرکزی مطرح کردیم.
محمدیان با اشاره به اینکه بانک مرکزی بحث «ریال آب شو» را مطرح کرد، گفت: با توجه به اینکه برای این موضوع زیرساخت های لازم فراهم نیست مجدداً از بانک مرکزی درخواست کردیم برای موضوع افغانستان یک راهکار جدیدی در نظر بگیرد که ما بتوانیم صادراتمان به افغانستان را افزایش دهیم.
وی افزود: ما در 6 ، 7 سال گذشته بالغ بر 3 میلیارد دلار صادرات به افغانستان داشته ایم اما آخرین آمار برای سال گذشته نشان از صادرات یک میلیارد و 680 میلیون دلاری به افغانستان دارد و ما کاهش صادرات به افغانستان را می بینیم که علت آن همین موضوع رفع تعهد ارزی و پیمان سپاری در موضوع صادرات به افغانستان است.
محمدیان ضمن قدردانی از زحمات دولت شهید آیت الله رییسی، توصیه کرد: تا زمانی که دولت جدید شکل نگرفته و در دولت جدید در زمینه صادرات و توسعه صادراتی حتماً بخش خصوص مورد مشورت قرار گیرد و اگر قرار است تصمیمی گرفته و بخشنامه ای صادر شود با تشکل های صادراتی بخش خصوصی ارتباط داشته و از آن ها مشورت بگیرند تا از دوباره کاری و صدور بخش نامه های روزمره جلوگیری شود و به جهش تولید برسیم.
پایان خبر نادیاتور
آیا شما به دنبال کسب اطلاعات بیشتر در مورد "دولت آیت الله رییسی در حوزه دیپلماسی اقتصادی گام های مثبتی برداشت" هستید؟ با کلیک بر روی استان ها، ممکن است در این موضوع، مطالب مرتبط دیگری هم وجود داشته باشد. برای کشف آن ها، به دنبال دسته بندی های مرتبط بگردید. همچنین، ممکن است در این دسته بندی، سریال ها، فیلم ها، کتاب ها و مقالات مفیدی نیز برای شما قرار داشته باشند. بنابراین، همین حالا برای کشف دنیای جذاب و گسترده ی محتواهای مرتبط با "دولت آیت الله رییسی در حوزه دیپلماسی اقتصادی گام های مثبتی برداشت"، کلیک کنید.