رفتار ترامپ2024 در برابر ایران ،با ترامپ 8سال پیش فرق خواهد داشت
به گزارش نادیاتور، دکتر ابراهیم متقی استاد روابط بین الملل در دنیای اقتصاد نوشت: آمریکا بهدلیل آنکه قدرتی بزرگ در نظام جهانی است همواره تلاش داشته تا زمینه لازم را برای محدودسازی قدرت منطقهای ایران فراهم آورد. از سوی دیگر ایران نیز بهدلیل قرار گرفتن در فضای جنگ با عراق، به این جمعبندی رسید که تهدید یکی از واقعیتهای کنش ژئوپلیتیک آن کشور خواهد بود.
هماکنون بسیاری از مقامات سیاسی و فرماندهان نظامی ایران به این موضوع توجه و اشاره دارند که هرگونه کنش راهبردی جمهوری اسلامی باید بر اساس انگاره تهدید و برخی از نشانههای مداخله آمریکا تنظیم شود. راهبرد اوباما و بایدن در برابر ایران مبتنی بر «موازنه فراساحلی» بوده و این امر توانست نشانههایی از ثبات و تعادل ژئوپلیتیک را بهوجود آورد.
در دوران ترامپ، راهبرد آمریکا مبتنی بر کنش تاکتیکی مستقیم بوده و این امر زمینه خونخواهی ایران از ترامپ و مقامات راهبردی آمریکا را اجتنابناپذیر ساخت.
هرگونه موازنهگرایی میتواند زمینه لازم را برای همکاریهای دوجانبه و چندجانبه بازیگران در سیاست بینالملل بهوجود آورد. فرآیند یادشده بیانگر این واقعیت است که نقشیابی ترامپ در انتخابات ریاستجمهوری نوامبر۲۰۱۶ چالشهای امنیتی ایران و آمریکا را افزایش داد. ترامپ در گام اول از سیاست تهدید برای وادارسازی ایران بهمنظور تسری موضوعات موشکی به حوزه توافق هستهای بهره گرفت. از سوی دیگر نشانههایی از تعارض ژئوپلیتیک در روابط ایران و آمریکا در این دوران تاریخی بهوجود آمد و ایالات متحده بهدلیل الگوی کنش ارتباطی که با اسرائیل و برخی از کشورهای محافظهکار جهان عرب داشت، از برنامه جامع اقدام مشترک بهگونه ملموس و در چارچوب سیاست هشدار راهبردی خارج شد.
اگر آمریکا در شرایط هژمون منطقهای ایفای نقش میکرد، میزان اثربخشی ترامپ در سازماندهی نظم منطقهای افزایش مییافت و از سوی دیگر، شرایط و امکان اثربخشی منطقهای جمهوری اسلامی به میزان قابل توجهی کاهش پیدا میکرد.
اقدامات ایران برای بازدارندگی تهدیدات ترامپ به گونه مرحلهای افزایش یافت. در این شرایط برخی از مقامات سیاسی آمریکا از جمله مایک پمپئو نقشه راه روابط ایران و آمریکا را بر اساس کنش دستوری، سازوکارهای کنش یکجانبه و غیرعملی در دستور کار قرار دادند. در این شرایط ایران چارهای جز بهرهگیری از راهبرد مقاومت و کنش متقابل نداشت. رفتار منطقهای ایران مبتنی بر نشانههایی از سازوکارهای مقاومت بود و این امر ضریب تهدیدات ایران برای سیاستهای مداخلهجویانه آمریکا را در دوران ترامپ بازتولید کرد.
اگرچه در شرایط موجود هیچگونه سنجش دقیقی در ارتباط با امکان پیروزی دونالد ترامپ در انتخابات ریاستجمهوری ۵نوامبر۲۰۲۴ وجود ندارد، اما میتوان به این موضوع توجه و اشاره کرد که پیروزی ترامپ در این دوره از رقابتهای انتخاباتی چهره متفاوتی از وی را در محیط منطقهای و سیاست بینالملل منعکس میسازد.
ترامپ در این دوره از رقابتهای انتخابات ریاستجمهوری آمریکا، ادبیات و نشانههایی را بهکار گرفته که مبتنی بر موازنهگرایی منطقهای و بین المللی بوده است. هرگونه موازنهگرایی میتواند سطح جدیدی از کنش ارتباطی در روابط متقابل کشورهای منطقهای و بینالمللی را بهوجود آورد.
به عبارت دیگر ادبیات و قالبهای مفهومی ترامپ بهگونهای نیست که تهدیدات امنیتی شدید و جدیدی را برای ایران مطرح کند. ترامپ در این دوره از رقابتهای انتخاباتی همواره تلاش کرده است تا سطح جدیدی ازسازوکارهای کنش منطقهای متوازن را پیگیری کند. در نگرش ترامپ۲۰۲۴، هرگونه توازن در امنیت و قدرت منطقهای مازاد امنیتی بیشتری را برای آمریکا بهوجود میآورد. شرایطی که ایالات متحده در آن قرار دارد، معطوف به شکلبندیهای قدرت منطقهای آمریکامحور نخواهد بود. ترامپ به ضرورتهای موازنه جدید منطقهای بر اساس نقشیابی ایران توجه داشته و از انگیزه لازم برای اقدامات تهاجمی جدید در برابر ایران، برخوردار نخواهد بود. دونالد ترامپ نهتنها با تداوم جنگ اوکراین مخالفت دارد، بلکه هرگونه جنگ و چالشی در محیط منطقهای ایران را برای منافع، امنیت، اعتبار و اقتدار آمریکا چالشساز میداند.
آیا شما به دنبال کسب اطلاعات بیشتر در مورد "رفتار ترامپ2024 در برابر ایران ،با ترامپ 8سال پیش فرق خواهد داشت" هستید؟ با کلیک بر روی عمومی، ممکن است در این موضوع، مطالب مرتبط دیگری هم وجود داشته باشد. برای کشف آن ها، به دنبال دسته بندی های مرتبط بگردید. همچنین، ممکن است در این دسته بندی، سریال ها، فیلم ها، کتاب ها و مقالات مفیدی نیز برای شما قرار داشته باشند. بنابراین، همین حالا برای کشف دنیای جذاب و گسترده ی محتواهای مرتبط با "رفتار ترامپ2024 در برابر ایران ،با ترامپ 8سال پیش فرق خواهد داشت"، کلیک کنید.