پایش سلامت روان در طول خدمت سربازی حداقل به شکل سالانه انجام شود
یک عضو کمیسیون بهداشت و درمان مجلس شورای اسلامی با بیان اینکه «حوزه سلامت روان به این دلیل که کمتر مورد توجه قرار گرفته، امروز کم کم در حال تبدیل شدن به یک چالش است اما ما هنوز مثل کشورهای غربی دچار چالش ها و تعارضات روانشناسی و روانپزشکی نشدیم»، اظهار کرد: بر اساس آنچه به عنوان یک پزشک آموختم و تجربه کردم، خیلی خوب است که پایش سلامت روان در طول خدمت سربازی حداقل به شکل سالانه انجام شود.
فاطمه محمدبیگی در گفت وگو با نادیاتور، با تاکید بر اهمیت پایش روانی سربازان حین انجام خدمت وظیفه عمومی گفت: یکی از اهداف کمیسیون بهداشت حفظ و ارتقای سطح سلامت آحاد جامعه است و حفظ سلامتی جوانان و کودکان از همه برای ما مهمتر است به این دلیل که آینده سازان کشور هستند. در دوران جوانی خدمت مقدس سربازی یکی از مهمترین دوره ها است در این زمینه با توجه به اینکه در تمامی جوامع تعدادی از افراد زمینه اختلالات اضطرابی، خلقی و روانشناسی دارند، نیازمند آن هستیم تا در یکسری فرآیندهای غربالگری میزان بهداشت روان افراد سنجیده شود.
وی با بیان اینکه «یکی از چالش های نظام سلامت، موضوع حوزه های پیشگیری و سنجش و مراقبت اولیه بهداشتی است»، افزود: حوزه سلامت روان به این دلیل که کمتر مورد توجه قرار گرفته، امروز کم کم در حال تبدیل شدن به یک چالش است؛ البته با توجه به اینکه کشور ما مسلمان است و افراد زندگی معنوی دارند و هنوز نفس خانواده و معنویت در کشور ما پر رنگ است، هنوز مثل کشورهای غربی دچار چالش ها و تعارضات روانشناسی و روانپزشکی نشدیم اما باید از ورود به این درگاه نیز جلوگیری کنیم.
این عضو کمیسیون بهداشت و درمان مجلس با اشاره به برخی از حوادث منجر به فوت سربازان در دوران خدمت وظیفه عمومی عنوان کرد: حادثه ای که ماه قبل برای یک سرباز در کرمان رخ داد و منجر به کشته شدن 5 نفر از سربازان شد، بسیار جای تاسف دارد و باید دلایل و ریشه هایش بررسی شود؛ این اتفاقات هشداری است که نشان می دهد که تصمیم گیران و تصمیم سازان باید برای حفظ سلامت آحاد جامعه به ویژه جوانان خصوصاً در دوران دانشجویی و سربازی اقدامات پیشگیرانه و غربالگری تعریف کنند.
محمد بیگی با تاکید بر اینکه از هر گونه اقدام حمایتی در این زمینه استقبال می کنیم، افزود: بیمه شدن فرآیندهای پیشگیری روانشناسی، غربالگری بیماری ها و تست های سنجش مرتبط با این موضع می تواند کمک کننده باشد. همچنین همواره مراکز مشاوره و روانشناسی، و مشاوره خانواده و سنجش سلامت روان می توانند در زمینه برای پیشگیری از اختلالات پیش رو کمک کننده باشند.
وی با تاکید بر اهمیت پایش دوره ای سلامت روان در طول خدمت سربازی گفت: بر اساس آنچه من به عنوان یک پزشک آموختم و تجربه کردم، خیلی خوب است که حداقل به شکل سالانه این سنجش انجام شود به این دلیل که سربازان با دور شدن از خانواده در یک محیط جدید با کارکردهای خشک قرار می گیرند و بسیاری از اختلالاتی که در گذشته مشخص نبودند، در این دوران خود را نشان می دهد. دوران سربازی معروف است به اینکه افرادی که سربازی را گذراندند، پله های موفقیت را طی کردند به این دلیل که غالب افراد در دوران سختی های سربازی مشکلات درونی خود را نشان می دهند و تیپ های شخصیتی محکم تر در این دوران، سربازان موفق تری هستند.
حاجی دلیگانی: پایش مداوم سلامت سربازان کاری سخت اما لازم است
نماینده مجلس: پایش های دوره ای سلامت سربازان افزایش یابد
این نماینده مجلس در ادامه با بیان اینکه «موضوع استحکام خانواده ها خیلی مهم است و زمینه جامعه شناسی اختلالات روانی در برخی سربازان فقط به دوران سربازی برنمی گردد»، اظهار کرد: افزایش طلاق در جامعه، کاهش استحکام خانواده، افزایش مشکلات خانوادگی، جنگ ترکیبی و موضوعات فضای مجازی همه دست به دست هم می دهند که چنین اختلالاتی ایجاد شود که ظهور و بروز آن در دوران سربازی است. در مجلس در زمینه خوشایند کردن دوران سربازی اقدامات خیلی خوبی را برای سربازان انجام دادیم که موضوع معافیت های سربازی، پیگیری بهبود معیشتی سربازان متاهل، افزایش حقوق سربازان مناسب به تاهل و فرزندآوری شان از جمله این اقدامات خوب مجلس یازدهم است.
محمدبیگی در ادامه به بیان توصیه هایی جهت کاهش تنش های دوران سربازی برای جوانان پرداخت و گفت: با پیگیری موضوعاتی نظیر سربازی تخصصی، غربالگری و تست های استعدادسنجی و سپری کردن دوران سربازی در محل های تخصص و حرفه آموزی و مهارت آموزی در این دوره می تواند این تنش ها را کاهش دهد. از سویی دیگر مهارت آموزی های دوران نوجوانی و جوانی، یادگیری مهارت های روانشناسی نظیر ابراز وجود، خویشتنداری و کنترل خشم و مهارت های اولیه روانشناسی برای همه آحاد جامعه به ویژه جوانان که بصورت یک دفعه در محیط های عمومی و اجتماعی قرار می گیرند، از دیگر اقداماتی است که می تواند به بهبود شرایط جوانان در شرایط مختلف نظیر دوران سربازی کمک کند.
وی در پایان با بیان اینکه «بنظر می رسد که با یکسری آموزش ها، کتابچه ها، تدوین کتب درسی و آموزش خانواده ها و افسران می توان نتایج بهتری در خصوص وضعیت سربازان در دوران خدمت عمومی گرفت»، عنوان کرد: اخیراً هم چند مورد خودکشی در حوزه پزشکی داشتیم که به دلایلی از جمله طرح ها و کشیک های طولانی مدت و فشار کاری سنگین رخ داده اند؛ اینها زنگ هشداری است که توجه برنامه ریزان و تصمیم سازان است تا بدانند برای موضوعات مرتبط با مشاغل جوانان نیازمند تدوین بسته های سلامت روان هستیم.
به گزارش نادیاتور، در پژوهشی که نتایج آن در پاییز سال 1399 منتشر شده است، تعدادی از پژوهشگران ایرانی وضعیت سلامت روان و عوامل تاثیرگذار بر آن در سربازان ایرانی مورد بررسی قرار دادند. در نتایج این پژوهش تاکید شده است که «واحدهای مشاوره در یگان های نظامی می توانند از دیگر آسیب های اجتماعی احتمالی پیشگیری کنند و سلامت روانی افراد را ارتقا دهند. در این زمینه سنجش ویژگی های شخصیتی سربازان در بدو ورود به مراکز نظامی و برگزاری کارگاه های مقابله ای می تواند حتی الامکان از بروز آسیب های احتمالی پیشگیری کند.»
پایان خبر نادیاتور
آیا شما به دنبال کسب اطلاعات بیشتر در مورد "پایش سلامت روان در طول خدمت سربازی حداقل به شکل سالانه انجام شود" هستید؟ با کلیک بر روی حوادث، به دنبال مطالب مرتبط با این موضوع هستید؟ با کلیک بر روی دسته بندی های مرتبط، محتواهای دیگری را کشف کنید. همچنین، ممکن است در این دسته بندی، سریال ها، فیلم ها، کتاب ها و مقالات مفیدی نیز برای شما قرار داشته باشند. بنابراین، همین حالا برای کشف دنیای جذاب و گسترده ی محتواهای مرتبط با "پایش سلامت روان در طول خدمت سربازی حداقل به شکل سالانه انجام شود"، کلیک کنید.