پایان یک بحث هیجان انگیز/ سلب اعتبار از قدیمی ترین هرم جهان

به گزارش نادیاتور، ناشر آمریکایی پژوهشی که ادعا می کرد تپه ی گونونگ پادانگ در اندونزی ممکن است یک مکان باستانی و «قدیمی ترین هرم دنیا» باشد، اصالت علمی مطالعه را به چالش کشید. ناشر این ادعای جسورانه را پس گرفته و مقاله را سلب اعتبار کرده است.

به نقل از مجله نادیاتور، مطالعه که آبان ماه 1402 در مجله ی Archaeological Prospection منتشر شد، ادعا می کرد که بر اساس شواهد موجود، عمیق ترین لایه در محوطه ی باستانی گونونگ پادانگ در زمانی حدود 27 هزار سال پیش به دست انسان شکل گرفته است.

منتقدان مطالعه می گویند قدمت حضور انسان در گونونگ پادانگ نه بر اساس مصنوعات کشف شده، بلکه بر اساس تاریخ گذاری رادیوکربن خاک برداشت شده از نمونه های حفاری، به اشتباه تعیین شده است. وایلی، ناشر آمریکایی این مجله، دوشنبه 28 اسفند با اشاره به همین استدلال، اطلاعیه ی سلب اعتبار مقاله را منتشر کرد.

گونونگ پادانگ عموماً به عنوان یک آتشفشان غیرفعال در نظر گرفته می شود و باستان شناسان می گویند سفالین های کشف شده در محوطه نشان می دهد که انسان ها برای چند صد سال یا بیشتر از آن مکان استفاده کرده اند، اما قدمت این محوطه به 27 هزار سال حتی نزدیک هم نیست. اهرام جیزه در مصر فقط حدود 4500 سال قدمت دارند.

به گزارش نیویورک تایمز، سلب اعتبار مقاله بر اساس تحقیقات چند ماهه انجام شد و ناشر می گوید مطالعه ناقص بود، زیرا نمونه های خاک بررسی شده «با هیچ یک از ویژگی ها یا مصنوعاتی که بتوان به طور موثق به عنوان انسان ساز یا ساخته شده به دست بشر تعبیر کرد، مرتبط نبود.»

برخی باستان شناسان در مصاحبه هایشان گفتند از سلب اعتبار مقاله استقبال می کنند. اما نویسندگان مطالعه آن را «ناعادلانه» خواندند و چهارشنبه در بیانیه ای اعلام کردند که تا حدی به این دلیل که لایه های خاک دربردارنده ی آثار باستانی است، نمونه های خاک آن ها «بی تردید به عنوان سازه های دست ساز انسان یا عوارض باستان شناسی شناخته می شود».

پایان یک بحث هیجان انگیز/ سلب اعتبار از قدیمی ترین هرم جهان

نویسندگان مقاله نوشته اند: «ما از جامعه ی دانشگاهی، سازمان های علمی و افراد مرتبط درخواست داریم تا در چالش با این تصمیم و رعایت اصول صداقت، شفافیت و انصاف در تحقیقات و انتشارات علمی، در کنار ما بمانند.»

دنی هیلمن ناتاویدجاجا، زمین شناس زلزله و نویسنده ی اصلی مطالعه، بلافاصله به درخواست برای اظهارنظر پاسخ نداد. وایلی (ناشر)، ایلین ارننوین و گرگوری سوکاس، دبیرهای مجله ی Archaeological Prospection نیز به درخواست های نیویورک تایمز برای اظهارنظر پاسخی نداده اند.

گراهام هنکوک، روزنامه نگار و یکی از حامیان برجسته ی تحقیقات ناتاویدجاجا در بیانیه ای اعلام کرد که او این عقب نشینی را به عنوان «علم شایسته، موجه یا منصفانه» نمی شناسد. او می گوید مجله به جای انتشار اعلامیه ی سلب اعتبار باید انتقادات وارده به این مقاله را منتشر می کرد، به گفته ی او این اقدام به خوانندگان امکان می داد که خودشان تصمیم بگیرند.

هنکوک، سازنده ی مجموعه مستند نت فلیکس «آخرالزمان باستانی» است و در سال 2022، برای ساخت اپیزودی درباره ی گونونگ پادانگ، با ناتاویدجاجا مصاحبه کرد. او می گوید: «علم نباید سرکوب شود.»

انجمن باستان شناسی آمریکا گفته است که مستند نتفلیکس آقای هنکوک «با اشاعه ی ادعاهای نادرست و اطلاعات غلط، حرفه ی باستان شناسی را بی ارزش می کند.» او با رد این نظر، استدلال می کند که باستان شناسان باید نسبت به نظریه هایی که اصالت علمی را به چالش می کشند، بازتر عمل کنند. نت فلیکس نیز به درخواست برای اظهارنظر درمورد سلب اعتبار پاسخ نداد.

مردم اندونزی مدت هاست که برای برگزاری مراسمات مذهبی اسلامی و هندو به گونونگ پادانگ سفر می کنند. یکی از روایت های ملی که این تپه را به عنوان هرمی بسیار قدیمی به تصویر می کشد، در دوران سوسیلو بامبانگ یودهویونو، رییس جمهور سابق که در سال 2014 از قدرت کناره گیری کرد، از سوی دولت مرکزی حمایت و تامین مالی می شد. اما جانشین او، رییس جمهور جوکو ویدودو، این بودجه را قطع کرد.

باستان شناسان در مصاحبه ها اعلام کردند که از سلب اعتبار استقبال می کنند؛ نویل هیدالگو تان، باستان شناس در بانکوک که نگرانی درباره ی این مطالعه را به وایلی منتقل کرده بود، گفت که سلب اعتبار را «کاملاً مناسب» می داند، زیرا نتایج این مطالعه توسط شواهد تایید نمی شود. او افزود: «مایه تاسف بود که مقاله به این مرحله برسد. اما بهتر بود که سلب اعتبار شود تا اینکه اصلاً چیزی در مورد آن گفته نشود.»

دوی راتنا نورهاجرینی، رییس اداره حفاظت از میراث فرهنگی استان جاوه غربی، محل قرارگیری گونونگ پادانگ، می گوید نتیجه گیری این مطالعه باید با توجه به سلب اعتبار مورد بررسی مجدد قرار بگیرد. او در مصاحبه ای اعلام کرد سازه های گونونگ پادانگ در واقع لایه لایه و پلکانی هستند که یادآور تمدن های گذشته ی دور اندونزی است. اما قدمت آن ها ممکن است به اندازه ی ادعای مطالعه نباشد.

5858

آیا شما به دنبال کسب اطلاعات بیشتر در مورد "پایان یک بحث هیجان انگیز/ سلب اعتبار از قدیمی ترین هرم جهان" هستید؟ با کلیک بر روی پزشکی، به دنبال مطالب مرتبط با این موضوع هستید؟ با کلیک بر روی دسته بندی های مرتبط، محتواهای دیگری را کشف کنید. همچنین، ممکن است در این دسته بندی، سریال ها، فیلم ها، کتاب ها و مقالات مفیدی نیز برای شما قرار داشته باشند. بنابراین، همین حالا برای کشف دنیای جذاب و گسترده ی محتواهای مرتبط با "پایان یک بحث هیجان انگیز/ سلب اعتبار از قدیمی ترین هرم جهان"، کلیک کنید.