دولت سیزدهم برنامه توسعه فناوری مشخصی داشت/ رییس جمهور آینده باید ادامه دهنده راه شهید رییسی باشد
فناوری و دولت آینده (3)؛
رییس سازمان پژوهش های علمی و صنعتی با تاکید بر اینکه رییس جمهور آینده در بهترین وجه باید ادامه دهنده راه شهید رییسی در قوه قوه مجریه و اداره کشور باشد، گفت: داشتن منابع اولیه مانند نفت، گاز و معدن خوب است اما از لحاظ پیچیدگی اقتصادی هیچ نمره مثبتی ندارد. ما باید به سمت و سوی تولید تجیهزات با تکنولوژی و فناوری بالا برویم تا بتوانیم در عرصه صادرات با دنیا رقابت کنیم.
حسن زمانیان، رییس سازمان پژوهش های علمی و صنعتی در گفت وگو با خبرنگار خبرگزاری علم و فناوری نادیاتور ضمن یادآوری خدمات رییس جمهور شهید گفت: رییس جمهور آینده در بهترین وجه باید ادامه دهنده راه شهید رییسی در قوه قوه مجریه و اداره کشور باشد. در زمان صدارت شهید رییسی ما در همه جوانب از جمله در حوزه علم و دانش و فناوری پیشرفت های خیلی خوبی داشتیم.
وی افزود: تعداد مقالات ما در دوران ریاست شهید رییسی رو به افزایش بود. همچنین از نظر نوآوری توانستیم رتبه خوب و رو به رشدی در دنیا کسب کنیم.
رییس سازمان پژوهش های علمی و صنعتی ایران عنوان کرد: در مباحث فناوری نیز که امروز به شدت مورد نیاز کشور است، توسعه پارک های علم و فناوری و شرکت های دانش بنیان را داشتیم؛ همچنین در تولید محصولات تجاری و فناورانه با پیچیدگی اقتصادی بالا نیز از رشد چشمگیری برخوردار بوده ایم.
وی اظهارکرد: شهید رییسی در دولت سیزدهم مسیری را به خصوص در حوزه وزارت علوم طراحی کرده بود. در این مسیر ما در حال گذار از مرحله کیفی سازی پژوهش ها به مرحله نوآوری بودیم.
زمانیان یادآورشد: در حال حاضر همه کشور ها برای توسعه صنعتی شان باید چهار مرحله توسعه آموزش، توسعه پژوهش، کیفی سازی پژوهش و فناوری را پشت سر بگذارند.
وی ادامه داد: کشور های صنعتی این 4 مرحله را طی گذشت 150 تا 200 سال سپری کرده اند، اما به یمن انقلاب جمهوری اسلامی، ایران اکنون از 4 مرحله، سه مرحله را با موفقیت پشت سر گذاشته است.
رییس سازمان پژوهش های علمی و صنعتی ایران بیان کرد: سه مرحله توسعه آموزش، توسعه پژوهش و کیفی سازی پژوهش، زمینه ساز فناوری هستند. ما اگر بتوانیم در عرصه فناوری رشد خیلی خوب و دستاورد های خوبی داشته باشیم، می توانیم جزء کشور هایی محسوب شویم که محصولاتش در دنیا قابل رقابت است.
فاصله زیاد تولید مقالات علمی و فناوری باید کم شود
زمانیان گفت: داشتن منابع اولیه مانند نفت، گاز و معدن خوب است، اما از لحاظ پیچیدگی اقتصادی هیچ نمره مثبتی ندارد بلکه امتیازش منفی است. ما باید به سمت و سوی تولید تجیهزات با تکنولوژی و فناوری بالا برویم تا بتوانیم در عرصه صادرات با دنیا رقابت کنیم؛ کاری که کشور ژاپن و کره جنوبی انجام داده است.
رییس سازمان پژوهش های علمی و صنعتی افزود: دولت سیزدهم به ویژه در وزارت علوم برای توسعه فناوری که لازمه اقتصادی شکوفاست، برنامه مشخصی داشت. دولت بعدی هم باید این مسیر را ادامه دهد. دیگر از زمانی که فقط به فکر تولید مقاله بوده ایم، گذشته است. سال 2023 حدود 78 هزار مقاله در ژورنال های دنیا به چاپ رسانده ایم. این مسیله باعث شد رتبه ایران در تولید مقالات علمی به رتبه 15 برسد.
وی خاطرنشان کرد: کسب رتبه خوب در تولید مقاله علمی کافی نیست. در حال حاضر رتبه پژوهش و تولیدات علمی مان فاصله زیادی با رتبه عملی، فناوری و نوآوری دارد. رتبه ایران در سال 2024 از نظر فناوری و نوآوری 52 است.
وی گفت: این میزان فاصله اصلا خوب نیست. رتبه فناوری و نوآوری مان باید به همین میزان کاهش پیدا کند. همانطور که حضرت آقا فرمودند نباید صرفا به چاپ مقاله علمی توجه کنیم. اهمیت این مسیله باعث شد در دولت سیزدهم تعداد شرکت های دانش بنیان را به شدت گسترش دهیم. پارک های علم و فناوری ایران نیز در حال توسعه هستند.
وی عنوان کرد: نگارش مقاله و انجام پژوهش بسیار خوب است، زیرا پایه فناوری قلمداد می شود، اما توسعه زمینه های پژوهشی و علمی بدون داشتن فناوری خیلی دردی را دوا نمی کنند. ما باید این فاصله را کم کنیم. هر شخصی که در دولت بعدی به عنوان رییس جمهور روی کار می آید باید توجه خاصی به این فاصله داشته باشد.
زمانیان بیان کرد: ما اگر این فاصله را از بین نبریم، آش همان آش و کاسه نیز همان کاسه خواهد بود یعنی با کوچکترین شوکی در بازار و عرصه سیاسی بابت فروش نفت، مواد معدنی خام و افزایش نرخ دلار گرفتار خواهیم شد. این مساله اصلا زیبنده کشور ایران نیست.
رییس سازمان پژوهش های علمی و صنعتی ایران با بیان اینکه باید به سمت و سوی توسعه فناوری و ساخت تجهیزات قابل رقابت در بازار جهانی برویم، افزود: تکنولوژی که در آن فناوری بالاتری بکار رفته و قابل رقابت است. این مسیر را باید ادامه داد.
به گفته وی، در دولت بعدی هر فردی رییس جمهور می شود جزء این راه، راهی برای توسعه و پیشرفت کشور ندارد. البته حضرت آقا خود مراقب این مسیر است. یکی از مسیر هایی که ما به خوبی حرکت کرده ایم و در دولت های مختلف دستخوش تغییر نشده است، همین مسیر توسعه دانش، علم و فناوری است.
زمانیان اضافه کرد: این مسیله به خاطر توجه ویژه رهبری و مراقبت هایی بوده که ایشان به عمل آورده است. ان شاالله بتوانیم در گام های بعدی نیز با موفقیت همراه باشیم.
ضرورت توجه رییس جمهور به رابطه دانشگاه، صنعت و بازار
رییس سازمان پژوهش های علمی و صنعتی ایران با تاکید بر اینکه رییس جمهور آینده باید به رابطه سه گانه دانشگاه، صنعت و بازار توجه بیشتری کند به خبرنگار خبرگزاری علم و فناوری نادیاتور گفت: پیش از این تنها رابطه دانشگاه و صنعت مطرح بود، اما اکنون این بحث پیچیده تر شده است. در حال حاضر رابطه دانشگاه و صنعت کافی نیست.
زمانیان گفت: یک رابطه سه گانه دانشگاه، صنعت و بازار مطرح است. اکنون رابطه دانشگاه و صنعت به وسیله سامانه ای به نام نان (نظام ایده ها و نیازها) بهبود پیدا کرده است. در این سامانه دانشگاه ایده می دهد و صنعت نیازش را مطرح می کند. در نهایت کار پژوهشی بر اساس نیاز صنعت پیش می رود، اما این مساله کافی نیست.
وی خاطر نشان کرد: اکنون شرکت های دانش بنیان محصولات خیلی خوبی تولید کرده اند، اما بازار ناموفقی دارند یعنی بازاریابی و مارکت شان زیاد خوب نیست بنابراین باید یک نهضتی در رابطه با ارتباط سه گانه دانشگاه، صنعت و بازار در کشور راه بیفتند.
زمانیان افزود: پیرامون تحقق این مهم یک سامانه ای به نام جان (جریان اقتصادی نوین) طراحی شد. این سامانه در حال افتتاح بود که ضایعه درگذشت رییس جمهور پیش آمد. در این پلتفرم برای هر محصول ساخته شده یک صفحه خاص وجود دارد که مشخصات و قیمت محصول در آن درج می شود. افرادی که نیاز به محصول را دارند می توانند به این پلتفرم مراجعه کرده و محصول مورد نیازشان را خریداری کنند.
رییس سازمان پژوهش های علمی و صنعتی ایران با بیان اینکه در این مسیر افراد می توانند دستگاه های مورد نیازشان را به شرکت های دانش بنیان و فناور مستقر در پارک های علم و فناوری سفارش دهند و مشخص کنند چه دستگاهی با چه تغییراتی ساخته شود، گفت: ما نیز به عنوان سازمان پژوهش ها، تضمین کننده سلامت این معاملات و این ارتباطات هستیم.
زمانیان گفت: به امید خدا اگر این سامانه راه اندازی شود شرکت های دانش بنیان از نظر بازاریابی، خدمت گیرنده و محصول مورد نظر مشکلاتشان برطرف خواهد شد.
آیا شما به دنبال کسب اطلاعات بیشتر در مورد "دولت سیزدهم برنامه توسعه فناوری مشخصی داشت/ رییس جمهور آینده باید ادامه دهنده راه شهید رییسی باشد" هستید؟ با کلیک بر روی استان ها، آیا به دنبال موضوعات مشابهی هستید؟ برای کشف محتواهای بیشتر، از منوی جستجو استفاده کنید. همچنین، ممکن است در این دسته بندی، سریال ها، فیلم ها، کتاب ها و مقالات مفیدی نیز برای شما قرار داشته باشند. بنابراین، همین حالا برای کشف دنیای جذاب و گسترده ی محتواهای مرتبط با "دولت سیزدهم برنامه توسعه فناوری مشخصی داشت/ رییس جمهور آینده باید ادامه دهنده راه شهید رییسی باشد"، کلیک کنید.