عنوان «شهر جهانی گوهرسنگ ها» یک افتخار بزرگ برای مشهد است

نادیاتور/خراسان رضوی مسئول دبیرخانه شهر جهانی گوهرسنگ ها گفت: عنوان «شهر جهانی گوهرسنگ ها» یک افتخار بزرگ برای مشهد است اما متاسفانه تا کنون نتواسته ایم آن را به عنوان یک موضوع عمومی و شناخته شده در سطح شهر و میان دستگاه های اجرایی تبدیل کنیم.
سمیه روانخواه در گفت وگو با نادیاتور اظهار کرد: عنوان «شهر جهانی گوهرسنگ ها» عنوانی است که در سال ۱۳۹۵ سازمان جهانی یونسکو به مشهد اعطا کرده است. در این رقابت کشورهای مختلفی از جمله هند و تایلند نیز حضور داشتند که نشان دهنده رقابت شدید و چالش برانگیز این فرآیند بود. این عنوان یک افتخار بزرگ برای مشهد است اما متاسفانه تاکنون نتواسته ایم آن را به عنوان یک موضوع عمومی و شناخته شده در سطح شهر و میان دستگاه های اجرایی تبدیل کنیم. هنوز هم هم افزایی بین این دستگاه ها به حد مطلوب نرسیده و این یکی از چالش های اصلی ما است.
وی ادامه داد: هدف اصلی ما این است که این عنوان به یک نقطه عطف برای شهر مشهد تبدیل شود و به صورت مداوم آن را تکرار کنیم. شعار «مشهد شهر جهانی گوهرسنگ ها» باید برای همه شناخته شده باشد از وزارت میراث فرهنگی گرفته تا شهرداری و حتی شهروندان این شهر. برای این اقدام در قدم اول از زمانی که مسئولیت این دبیرخانه به من واگذار شد تلاش کرده ایم هم افزایی و همکاری میان دستگاه های اجرایی بخش خصوصی و اتحادیه ها را تقویت کنیم. موفقیت در این زمینه باید یک موفقیت عمومی و نه مختص به یک دستگاه خاص باشد.
مسئول دبیرخانه شهر جهانی گوهرسنگ ها بیان کرد: این فرآیند مستلزم یک همکاری هم افزایانه در سطح وسیع است. باید همه متوجه باشند که این عنوان عنوانی است که به کل شهر مشهد تعلق دارد و هر یک از دستگاه های اجرایی باید نقش خود را در حفظ و تقویت آن ایفا کنند. وزارت میراث فرهنگی که در واقع پیگیر این عنوان بوده و آن را دریافت کرده است باید همکاری نزدیک تری با سایر نهادها مثل استانداری شهرداری و وزارت صنعت و معدن داشته باشد. یکی از مشکلاتی که ما در حال حاضر با آن مواجه هستیم این است که این عنوان به صورت یکپارچه در سطح جامعه و میان دستگاه ها گسترش نیافته است. در واقع بسیاری از مردم و نهادها از اهمیت این عنوان و تأثیرات آن بر زندگی روزمره خود غافل هستند.
روانخواه افزود: از زمانی که مسئولیت دبیرخانه به من محول شد اولین اقداماتی که انجام دادیم شامل پیگیری های مستمر برای حل مشکلات موجود بوده است. یکی از این مشکلات آزاد شدن ورود سنگ های خام قیمتی و نیمه قیمتی به کشور بود. به عنوان مثال چند سال پیش ورود سنگ های زمرد از افغانستان به ایران و تراش آن ها در داخل کشور به دلیل ممنوعیت ها قاچاق محسوب می شد. این یکی از بزرگ ترین موانع در زمینه تراش و فرآوری سنگ های قیمتی و نیمه قیمتی بود. با پیگیری های مستمر خوشبختانه توانستیم مصوبه ای بگیریم که این مانع برداشته شود و ورود این سنگ ها به کشور آزاد شود. این گام مثبت می تواند زمینه ساز رشد این صنعت در مشهد و حتی در سطح کشور باشد.
وی ادامه داد: همچنین یکی دیگر از اقدامات مهم ایجاد یک بانک اطلاعاتی دقیق از شاغلین در حوزه تراش سنگ های قیمتی و نیمه قیمتی است. این بانک اطلاعاتی به ما کمک می کند تا تعداد دقیق افراد شاغل در این حوزه را شناسایی کرده و از مزایای مختلفی مانند بیمه برای آن ها بهره مند شویم. در این راستا تا جایی که منابع وزارت خانه اجازه داده است تعدادی از این افراد را بیمه کرده ایم و در تلاشیم تا تعداد این افراد را افزایش دهیم. این اقدامات به طور مستقیم به بهبود شرایط اقتصادی شاغلان در این صنعت و افزایش امنیت شغلی آن ها منجر می شود.
مسئول دبیرخانه شهر جهانی گوهرسنگ ها عنوان کرد: یکی از برنامه های بعدی ما حضور فعال در نمایشگاه های داخلی و بین المللی است. اما هدف ما فقط حضور به عنوان مجری نیست بلکه به دنبال سیاست گذاری در این نمایشگاه ها هستیم تا بخش خصوصی نیز بتواند به طور فعال در این نمایشگاه ها حضور داشته باشد. مهم است که بدانیم این عنوان تنها متعلق به وزارت میراث فرهنگی نیست بلکه باید یک حرکت عمومی باشد که توسط تمام دستگاه های اجرایی اتحادیه ها و اصناف حمایت شود. بنابراین حضور بخش خصوصی در این نمایشگاه ها نه تنها به رشد و شناخته شدن این صنعت کمک می کند بلکه باعث افزایش رقابت پذیری و ارتقای کیفیت تولیدات داخلی نیز خواهد شد.
روانخواه گفت: علاوه بر این یکی دیگر از مسائل مهم بازگرداندن ارزیابی گمرک برای صادرات سنگ های قیمتی و نیمه قیمتی به مشهد است. مشهد به ویژه در زمینه تراش سنگ های فیروزه و عقیق مرکز اصلی تولید و فرآوری این سنگ ها است. متاسفانه چندی پیش ارزیابی گمرک از مشهد برداشته شد و این موضوع باعث ایجاد مشکلات زیادی در مسیر صادرات این محصولات شد.
ما در حال مذاکره با گمرک و دیگر دستگاه های اجرایی برای بازگرداندن این اختیار به مشهد هستیم تا بتوانیم صادرات را افزایش دهیم. به طور کلی مشهد به عنوان یکی از مراکز اصلی تولید سنگ های قیمتی در کشور نیازمند بازگشت این ارزیابی ها به استان است.
وی تصریح کرد: موضوع نقره نیز یکی دیگر از مشکلات اساسی است. نقره و سنگ های قیمتی و نیمه قیمتی ۲ بخش جدایی ناپذیر از هم هستند. بسیاری از سنگ های قیمتی بر روی مصنوعات نقره سوار می شوند. یکی از چالش های اصلی این است که صادرات مصنوعات نقره با محدودیت های زیادی روبه رو است. سال ها است که اتحادیه ها و بخش خصوصی در تلاش هستند تا مصوبه ای برای بلامانع بودن خروج مصنوعات نقره از کشور بگیرند اما مصوبه فعلی برای خروج نقره محدودیت های زیادی دارد. برای مثال در حال حاضر تنها اتباع خارجی می توانند نقره را از کشور خارج کنند. این محدودیت منطقی نیست و باعث مشکلات زیادی در مسیر صادرات مصنوعات نقره می شود.
مسئول دبیرخانه شهر جهانی گوهرسنگ ها تاکید کرد: در نهایت هدف اصلی ما این است که تمامی دستگاه های اجرایی بخش خصوصی و شهروندان برای این موضوع احساس مسئولیت کنند و با همکاری یکدیگر مشهد را به عنوان یک قطب جهانی گوهرسنگ ها معرفی کنند. این اتفاق نه تنها برای صنعت سنگ های قیمتی و نیمه قیمتی بلکه برای اقتصاد و اشتغال شهر مشهد نیز اثرات مثبتی خواهد داشت. باید تلاش کنیم تا این صنعت در سطح جهانی شناخته شده و مشهد به عنوان یک قطب بزرگ در این حوزه مطرح شود.
پایان خبر نادیاتور
آیا شما به دنبال کسب اطلاعات بیشتر در مورد "عنوان «شهر جهانی گوهرسنگ ها» یک افتخار بزرگ برای مشهد است" هستید؟ با کلیک بر روی استان ها، به دنبال مطالب مرتبط با این موضوع هستید؟ با کلیک بر روی دسته بندی های مرتبط، محتواهای دیگری را کشف کنید. همچنین، ممکن است در این دسته بندی، سریال ها، فیلم ها، کتاب ها و مقالات مفیدی نیز برای شما قرار داشته باشند. بنابراین، همین حالا برای کشف دنیای جذاب و گسترده ی محتواهای مرتبط با "عنوان «شهر جهانی گوهرسنگ ها» یک افتخار بزرگ برای مشهد است"، کلیک کنید.